Waarom zijn eetwedstrijden met hete pepers zo populair?

Voor sommige mensen kunnen pepers in een gerecht de volkomen maaltijd verpesten, maar er zijn ook heel veel mensen die het juist doen omdat ze het lekker vinden: het geeft wat meer smaak aan een gerecht. Maar dan is er ook nog een derde categorie mensen die juist op zoek zijn naar de heetste pepers en hiervan zoveel als mogelijk en zo vaak zo snel als mogelijk willen opeten.

“Wanneer je een erg hete peper eet, krijg je een beetje een adrenalinekick,” zegt Chilli Dave. Hij organiseert inmiddels jaarlijks een eetwedstrijd met hete pepers. Hij begon met het deelnemen aan diverse eetwedstrijden, maar na het winnen van een paar wedstrijden, vroegen ze hem om een wedstrijd zelf te organiseren. “Met de heel erg hete pepers, krijg je deze heerlijke tintelende, branderige sensatie, zonder dat het schadelijke gevolgen heeft. Dat zit alleen maar in je hoofd”, aldus Dave.

Wat doen pepers eigenlijk met je lichaam?
Vogels kunnen, in tegenstelling tot zoogdieren, geen capsaïcine proeven – de chemische stof in pepers die ze voor mensen heet maakt. Het zorgt ervoor dat chili-zaadjes effectief worden verspreid. Maar ondanks dat de mens de brandwonden van de capsaïcine van de pepers kunnen voelen, is voedingsdeskundige Will Hawkins het met Dave eens dat het allemaal een illusie is.

“Capsaïcine is de belangrijkste bioactieve plantensoort in chilipepers, die kan helpen bij de verlichting van het lichaam. Het bindt zich aan pijnreceptoren – de zenuwuiteinden in ons lichaam die pijn voelen – en hoewel het een branderig gevoel kan veroorzaken, veroorzaakt het geen brandwonden.”

Chilipepertjes kunnen het lichaam op een aantal manieren helpen, zegt Will. Het kan gewichtsverlies bevorderen door het metabolisme van het lichaam te versnellen en kan ook de hoge bloeddruk verlagen.

Chilli Dave had een maagzweer waarvan hij niet wist of zijn liefde voor pittig eten dat veel erger zou maken. “Ik heb helaas zeven dagen in het ziekenhuis gelegen”, zegt hij.

Worden eetwedstrijden met hete pepers populairder?
Veelal zijn de deelnemers mannen, maar we zien in de scene steeds meer vrouwen opkomen.
Op YouTube blijkt ook de populariteit wel: er zijn diverse video’s te vinden van professionele wedstrijden, en de reacties eronder zijn vaak leuk, hilarisch en bemoedigend.

Tijdens eetwedstrijden waarin pepers een hoofdrol spelen, zijn er wel altijd medici in de buurt.
“Tot nu toe is het ergste dat we hebben gehad overgeven, verhoogde hartslag en wat krampen van de ledematen”, zegt een organisator. En ze zorgen altijd voor voldoende volle melk, yoghurt en suiker voor de deelnemers, die allemaal helpen om het warmte-effect van de chili tegen te gaan.

Wil je ook eens meedoen aan zo’n eetwedstrijd met hete pepers?
Schrijf je dan in, op onze aanmeldpagina, en we houden je op de hoogte als er een dergelijk evenement in de buurt is!

Check hier het YouTube kanaal van de Clifton Chilli Club (waar je Dave in levende lijve ook ziet)