Is het gevaarlijk om (teveel) hete pepers te eten?

Bij menig eetwedstrijd of eetuitdaging, zien we dat hete pepers één van de favorieten etenswaren zijn. Het publiek is er gek op, want de deelnemers gaan zweten, de neuzen beginnen te lopen, er worden gekke bekken getrokken vanwege de hitte, etcetera.
Maar, is het eigenlijk wel zo gezond? Als wij ‘normale mensen’ wel eens een pittig gerecht eten bij een Indiaas restaurant ofzo, dan kunnen we hier al even last van hebben: hoe zit dat dan als je heel veel hete pepers achter elkaar eet? En dan ook nog heel snel? Wat zijn dan de gevolgen?

De gevaren van hete pepers eten
Volgens enkele experts schijnt het een mythe te zijn dat hete pepers daadwerkelijk fysieke schade aan de slokdarm of tong kunnen veroorzaken. Maar dat betekent niet dat er geen gevaren verbonden zijn aan extreme hoeveelheden van deze pepers eten. Als we namelijk van dit soort hete pepers eten, krijgen de hersenen ‘pijn’-signalen die kunnen leiden tot een maagklachten, misselijkheid of braken. De maag reageert alsof je een giftige stof hebt gegeten.

Als (een gevoel van) braken optreedt, kan het zuur dat uit de maag komt de slokdarm irriteren. Afhankelijk van hoe heet een peper is, kan die irritatie ernstige schade veroorzaken. In oktober 2016 veroorzaakte een man een gat in zijn slokdarm na het eten (en vervolgens kokhalzen) van “ghost peppers” tijdens een eetwedstrijd. Andere mogelijke reacties op het eten van super-pittige pepers zijn gevoelloosheid en ademhalingsmoeilijkheden.

Gezondheidsvoordelen van hete pepers
Om zaken nog wat complexer te maken: het eten van hete pepers kan ook juist gezondheidsvoordelen opleveren. Onderzoek geeft aan dat bepaalde capsaïcine-rijke ingrediënten, zoals cayennepeper, juist kunnen helpen af te slanken doordat het de eetlust remt, en het lichaam in staat te stelt calorieën te verbranden. Bovendien is aangetoond dat cayennepeper helpt om sinussen op te lossen, pijn te verzachten en de groei van bepaalde bacteriën te beteugelen.

Als je in iedergeval van plan bent, om mee te doen aan een eetwedstrijd of eetuitdaging met hete pepers, dan moet je er sowieso niet aan beginnen als js het niet echt lekker vind, of dat het nadelige gevolgen voor je kan hebben. Dus weer gewaarschuwd! Probeer het eerst voorzichtig, met kleine beetjes en met genoeg support om je heen.