Interview met organisatie Eierbal-eetwedstrijd

Eetwedstrijden.nl had een interview met Saskia Jonker, organisator van het Eierbal Festival dat op 1 september 2019 in Groningen zal plaatsvinden. We waren benieuwd naar de achtergrond van het evenement, en stelden Saskia wat vragen!

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een eetwedstrijd te organiseren?
We hebben vorig jaar voor het eerst het EierbalFestival georganiseerd, een food- en cultuurfestival gewijd aan Groningen en in het bijzonder aan de eierbal, de favoriete snack van de Groningers. Daar kwamen meer mensen op af dan we ingeschat hadden en die aten ook nog eens meer dan waarop we gerekend hadden, waardoor de eierballen te snel op waren. Daarom hebben we voor de tweede editie van het EierbalFestival het NK Eierbal Eten bedacht, als kleine knipoog naar vorig jaar. Hoeveel eierballen kan een mens eigenlijk op, willen we weten.

Is er een reden voor het specifieke product dat gegeten moet worden tijdens de wedstrijd?
Een eetwedstrijd tijdens het EierbalFestival kan maar om 1 product draaien, natuurlijk: de eierbal!

Met hoeveel mensen organiseren jullie gezamenlijk een eetwedstrijd?
We organiseren het EierbalFestival en dus ook de eetwedstrijd met z’n tweeën. Op de dag zelf hebben we gelukkig hulp van een clubje vrijwilligers. En de eierballen hoeven we niet zelf te bakken, dat doet horecagroothandel Sloots, die de eierballen ook zelf maakt.

Sinds wanneer bestaat deze eetwedstrijd?
Het NK Eierbal Eten vindt dit jaar voor het eerst plaats, maar wie weet wordt het wel een terugkerend evenement! We zijn in elk geval heel benieuwd hoeveel mensen het aandurven om mee te doen en hoe de wedstrijd valt bij onze bezoekers.

Wat kan een winnaar qua prijs winnen?
De winnaar krijgt een etentje voor 2 personen aangeboden en een voorraadje eierballen voor thuis. Op een gegeven moment lust je wel weer wat, hopen we, haha. En verder krijg je het inschrijfgeld terug en ga je natuurlijk naar huis met een wedstrijdbokaal!

Wat zijn de reacties voor, tijdens en/of na het event van mensen in het algemeen?
Merk je bijvoorbeeld dat mensen kritisch zijn, of vinden veel mensen het toch wel leuk?
We hebben echt enorm veel reacties gekregen op de aankondiging van het NK Eierbal Eten, vooral op social media. Mensen moedigen elkaar aan om mee te doen. Dat lijkt trouwens vooral als grap bedoeld te zijn, want er zijn nog wel plaatsen vrij voor deelnemers. We hadden gedacht dat er ook wel kritische reacties zouden komen, maar die waren er niet. Mensen vinden het toch vooral leuk, blijkt.

Maar, …. wat is een eierbal eigenlijk?
Antwoord: Een eierbal is een Gronings streekproduct. Het is een gekookt ei met een laagje ragout er omheen (voor de culi’s onder jullie, officieel noem je die vulling een salpicon), dat door de paneer gerold wordt en daarna gefrituurd. Je kunt het een beetje vergelijken met een kroket met een ei erin, al zit er in de ragout van een eierbal meestal geen vlees.

Meer weten over dit event?
Kijk dan op deze pagina: https://eetwedstrijden.nl/eierbal-eetwedstrijd-2019-in-groningen/