Interview met Mitch Dombrowski

Mitch Dombrowski, ook wel Magic Mitch genoemd, is geen onbekende op internet en in de wereld van eetwedstrijden. We zijn er dan ook trots op dat hij een interview wilde afgeven!

01. Hoe ben je uberhaupt in aanraking gekomen met eetwedstrijden?
Ik was altijd een groot fan van het televisieprogramma “Man v Food“, and daardoor raakte ik geinteresseerd in eetwedstrijden. Ik wilde het eens zelf proberen.

02. Welke eetuitdaging zou je nog eens willen aangaan?
Vooral de eetwedstrijden die ik in het verleden verloren heb. Met name diegenen waar ik aan mee heb gedaan terwijl ik de griep had. Aan eetwedstrijden meedoen, terwijl je grieperig bent, is niet erg slim of handig. Maar, naast deze ‘rematches’ zijn er nog de nodige uitdaging in het tv programma ‘man v food’ voorbij gekomen die ik nog zou willen proberen.

03. Zijn er dingen die je absoluut niet zou eten?
Over het algemeen zijn er bij de eetwedstrijdens bij restaurants, niet zo veel gekke dingen meer. De meesten zijn toch wel verAmerikaanst, dus daarom zie je ook veel hamburgers, pizza’s en burrito’s voorbij komen (waar pizza en burrito voor het gemak maar even Amerikaans eten worden genoemd, red.). Ik geloof niet dat veel restaurants bekend willen staan met iets dat mensen tijdens een eetwedstrijd smerig vinden. Zelf heb ik niet zo’n zin in al te exotisch of vreemd eten, zoals balute (een vogel embryo). Deze wedstrijd houden ze in New York elk jaar, maar die sla ik over. Er schijnt ook een koeienhersens-eetwedstijd te zijn in Minnesota tijdens een zombie-feest. Nee, bedankt.

04. Hoe voel je je ‘s avonds of de volgende morgen na een eetwedstrijd? Zijn er bijvoorbeeld dingen die je na een wedstrijd (voorlopig) niet meer eet?
Ik heb meer dan 200 wedstrijden in 17 verschillende landen gedaan; mijn lichaam is nu wel gewend om dit soort wedstrijden te doen. Maar één keer in de zoveel tijd, valt het eten niet zo lekker in mijn maag. En ik heb gemerkt dat als ik een toetje neem (hoe klein ook), er een goede kans is dat ik me later beroerd voel. In mijn hart ben ik een dik ventje: de verleiding voor zoete dingen en toetjes blijft altijd in mijn systeem.

05. Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?
Als ik een ‘food challenge tour’ of ‘marathon’ doe, dan train ik mijn maag om groter te worden door in de weken vooraf veel water te drinken en meestal groenten te eten. Tijdens de tour zelf, hoef ik niet meer veel te doen, omdat ik 4 tot 6 eetwedstrijden per week doe: zo blijft mijn maag groot tot de volgende uitdaging of wedstrijd. De dag van de wedstrijd, drink ik eigenlijk met name water, koffie of thee. Als ik tijd heb, doe ik nog wel een workout vooraf.

06. Is er een bepaald soort eten, dat je nooit meer wil eten, omdat je er tijdens een wedstrijd ziek van bent geworden?
Ik probeerde eens een “20 stuks corn dogs uitdaging” (een corn dog is een worstje op een stokje, in dik beslag gedompelt en daarna gefrituurd), nadat ik eerder die dag al een hamburger uitdaging had gehad. 20 van die corn dogs eten, was veel moeilijker dan ik dacht. Ik heb de uitdaging in eerste instantie niet gehaald, maar heb hem een paar dagen later opnieuw geprobeerd. Nu was hij nog steeds moeilijk, zelfs zonder een hamburger eerder die dag! Maar het is mij gelukt. Inmiddels is het enkele jaren geleden, en ik heb inderdaad na die tijd nooit meer een corn dog gegeten. Misschien in de toekomst. [interview gaat door onder de video]

07. Doe je aan sport, en indien ja: hoeveel sport je per week, en wat doe je precies?
Ja zeker! Je moet bewegen: dat is in het algemeen al goed voor je gezondheid en gemoedstoestand. Ik train met gewichten, zo ongeveer 3x per week en dan gedurende 45 tot 60 minuten. Daarna vaak wel wandelen: 20 tot 30 minuten of HIIIT (High Intensity Interval Training). Dat doe ik ongeveer 10 tot 15 minuten, en dan 2 tot 3x per week. Mijn hoofdfocus is wel om actief te zijn en blijven, want als ik thuis ben, dan merk ik wel dat ik meer zittend de tijd doorbreng.

8. Zijn er meer fans of haters van eetwedstrijden, zover je dit kunt beoordelen? Er zijn bijvoorbeeld wel kritische geluiden als het gaat om de gezondheid en armoede & welvaart in de wereld
Nou, an sich is de eet community hier in Amerika wel vrij positief en bemoedigend. Ik probeer zelf ook wel positief te zijn, en minder met negatieve mensen bezig te zijn. Natuurlijk vind je op internet (bij de comments bij YouTube video’s bijvoorbeeld) altijd wel negatieve reacties of opmerkingen. Er zullen altijd mensen blijven die weer allerlei statements maken over eetwedstrijden of eetuitdagingen, zoals obesitas, voedselverspilling en natuurlijk de bekende “kinderen in Afrika”. Hier moet je je gewoon van bewust zijn, en er rekening mee houden dat je hiermee te maken krijgt.

09. Ben je niet bang voor gezondheidsissues (op lange termijn) ?
Nee, helemaal niet! Al weet ik natuurlijk ook wel dat eetwedstrijden niet het meest verantwoorde zijn voor je lichaam, zorg ik wel goed voor mijn lichaam met goede oefeningen en strikte diëten, op de momenten dat ik geen eetwedstrijden doe.

10. Naar welke concurrent kijk je het meeste op? Wie maken echt indruk op je?
De eerste die mij te binnenschiet is Molly Schuyler. Ze is echt een eetmachine, en één van de beste eetwedstrijddeelnemers die je tegen komt. Geen discussie.

Een andere is Randy Santel. Maar goed, dat is een beetje voor de hand liggend omdat we veel samen werken. Daarnaast vind ik ook wel dat hij niet genoeg credits krijgt voor het zijn van één van de beste eetwedstrijddeelnemers.
Het is al knap om 1 of 2 uitdagingen of wedstrijden per week te doen, maar Randy doet er soms 6 tot 7 per week. Randy probeert zichzelf ook altijd te verbeteren.

11. Heb je nog tips of advies aan mensen die willen meedoen aan eetwedstrijden?
Als je hieraan wilt beginnen, dan moet je basis goed zijn. Veel tips, strategieën en hoe je je moet voorbereiden, staat op de website FoodChallenges.com. We hebben vele artikelen met belangrijke en zinvolle informatie, over hoe je zo’n wedstrijd aan moet pakken.

Wil je meer weten over Mitch Dombrowski? Bekijk dan hier zijn eetwedstrijden.nl profiel