Hoe je 70 hot dogs in 10 minuten eet

Voor de 101e keer is hij dit jaar weer gehouden: de allerbekendste, beruchtste en grootste eetwedstrijd ter wereld. Eén van de allereerste organisaties die dit fenomeen op zich nam: de Nathan’s Hot Dog Eating Contest. Traditiegetrouw op 4 juli op Coney Island, New York in de US of A (waar anders?). We schreven hier al eerder of de geschiedenis van dit evenement.

Een voormalig eetwedstrijddeelnemer heeft wat tips gedeeld hoe je zelf zo veel hot dogs in korte tijd kunt verorberen als de enige echte grootkampioen op dit gebied: Joey Chestnut (die overigens sinds kort zijn eigen sauzen op de markt aan het brengen is).

In 1972 begon het dus allemaal. Deelnemers moeten binnen 10 minuten zoveel mogelijk hot dogs wegkrijgen. Bizar. Het grootste aantal was 72 stuks. 1972. 72 stuks. Zie je de link?

De Amerikaan Pat “Deep Dish” Bertoletti, heeft vele malen meegedaan en heeft diverse wereldrecords op zijn naam staan / gehad. Hij heeft behoorlijk veel prijzengeld gewonnen met het (snel en veel) eten van onder andere donuts, taarten en ijs. Vooral ijs is extreem moeilijk: niet alleen vanwege de kou, maar ook vanwege de enorme stoot suiker die je binnenkrijgt. Menig grootheid verslikt (!) zich in ijs-eetwedstrijden.

In iedergeval, om zoveel mogelijk hot dogs in korte tijd weg te krijgen, heeft Bertoletti het proces in 4 stappen met ons gedeeld:
1. vouw de hot dog door midden
2. eet ze op
3. dompel het broodje in water
4. eet het broodje zelf op

In de video hieronder toont Bertoletti de werking en het effect van zijn methode, waarbij hij in 25 seconden drie volle hotdogs wegduwt. Met druipende papperige broodjes en een verhoogd risico op verstikking, is de methode niet fraai, maar hij werkt wel. Volgens Bertoletti, wiens hot dog-eetrecord 55 hotdogs is, zijn er een paar belangrijke factoren om een ​​wedstrijdeter te worden.

In iedergeval moet je het vol kunnen houden, en het andere deel is simpelweg training en vastberadenheid. En je moet er ook wel iets van aanleg voor hebben, naar het schijnt. Voor de meeste mensen is het simpelweg niet mogelijk om professionele eters bij te houden. Je moet dus meer kunnen dan alleen ‘veel eten in een all-you-can-eat/buffet-restaurant met vrienden’. Je moet dus behoorlijk trainen. Daarom zie je ook veel getrainde, sportief ogende mensen meedoen aan eetwedstrijden (uitzonderingen daargelaten), zoals ook onze eigen Rik (zie hier meer over Rik en zijn overwinningen).

Voor de grote Nathan Hot Dog wedstrijd, waar je je eerst voor moet kwalificeren, deed Bertoletti meer dan 30 oefenwedstrijden ter voorbereiding. En vlak voor de wedstrijd, veel trainen met vloeistoffen.

Ga er maar aan staan… Lijkt het je ook wat, zo’n eetwedstrijd? Bereid je dan goed voor, ga niet ongetraind en hou de risico’s in de gaten. Je kunt je in iedergeval hier op onze website aanmelden als kandidaat, voor als er eens een event bij jou in de buurt is!