Eetwedstrijd hete chilli pepers eten

In het Britse plaatsje Abingdon keerde het jaarlijkse Chilli festival weer terug. Dit ging natuurlijk samen met de beruchte uitdaging: zo veel mogelijk hete chilli pepers eten in een bepaalde tijd.

De vijf dappere deelnemers kregen elk een halve liter melk mee. Melk verdooft immers het hete eten. Een beetje.

Naga pepers in vol ornaat

De wedstrijd begint met een tamme jalapeño, maar bouwt op naar steeds hetere varianten. Toen er nog maar twee deelnemers over waren (de rest was al afgevallen), kwamen ze aan bij de Naga-peper. Deze is zó heet dat ze in Engeland in de supermarkten van een veiligheidswaarschuwing zijn voorzien.

Tot grote vreugde van het grote publiek was het Shahina Waseem die zich chilli-peper-vretend naar de overwinning at. Het is de 16e keer op rij dat zij deze wedstrijd won. Dus echt een grote verrassing was het niet meer. Shahina heeft zelfs een eigen YouTube kanaal. Klik hier om deze te bezoeken (in een nieuw venster/tabblad)

Shahina nam altijd al een fles hetesaus mee naar restaurants, dus voor de grap namen haar vrienden haar ooit mee naar een wedstrijd en ze is sindsdien niet meer gestopt met deze wedstrijd.

Er werd haar na afloop nog gevraagd of ze niet teveel pijn tijdens het eten van de pepers heeft, en daarop zei ze:
“Je komt op een punt waar je zoveel pijn hebt dat je je met vingers verkrampt, en je de chillipepers niet meer kunt vasthouden, maar ik ben vastbesloten om dit jaar 20 competities achter elkaar te winnen en een Guinness Wereldrecord te krijgen”

De Brit Anthony Aitken werd tweede. Hij had nog wel even moeite gedaan om de Naga-peper te overwinnen, maar moest daarbij zijn winst duidelijk voorbij laten gaan: het was niet te doen.

Het festival van dit jaar bracht geld bijeen voor Oxfordshire Mind ter nagedachtenis aan de voormalige Spaanse concurrent Martin Pladdys, die vorig jaar stierf aan een hartaanval.

Hieronder wat beelden van het opmerkelijke festival: