Ooit zijn eetwedstrijden ontstaan met voornamelijk ‘taart eten’, en vooral op Amerikaanse braderieën. Het heeft jaren later een enorme boost gekregen door de inmiddels beroemde “Nathan’s Hot Dog Eetwedstrijd” (klik op de link voor meer informatie)

Deze hot dog eetwedstrijd komt jaarlijks terug sinds de jaren ’70; en nagenoeg altijd op 4 juli.

In 2001 veranderde “Takeru Kobayashi” de wedstrijd en de wereld van eetwedstrijden door maar liefst 50 hot dogs weg te duwen: het vorige record stond op 25.5 hot dogs: de helft dus!

Het evenement trekt jaarlijks enorm veel media aandacht en kijkers, en komt sinds 2009 ook op televisie. Hierdoor is de populariteit van eetwedstrijden in de Verenigde Station enorme gegroeid. Langzaamaan zien we ook in België en Nederland dergelijke competities de kop op steken.

Eerder genoemde “Takeru Kobayashi” win de wedstrijden van 2001 tot 2006. In 2007 werd hij echter verslagen door Joey Chestnut: een inmiddels zeer bekende en gevestigde naam in de wereld van ‘competitive eating’, zoals ze het fenomeen overzee ook noemen. In 2008 gingen Chestnut en Kobayashi nek aan nek, en propten ze binnen 10 minuten 59 hot dogs naar binnen. Chestnut won uiteindelijk, en vestigde daarmee zijn naam definitief.

Sterker nog: hij is nog steeds wereldrecord houder van 69 hot dogs (met broodje) in 10 minuten tijdens de 2013 eetcompetitie. Kobayashi heeft echter maar liefst 6 Guinness Records op zijn naam staan: niet alleen met hot dogs, maar ook gehaktballen, Twinkies, hamburgers en pizza! De huidige kampioen hot dogs eten blijven nog steeds de nieuwe koning Joey Chestnut: hij at maar liefst 72 hot dogs met broodjes tijdens het festival eerder dit jaar (2017).

Meer informatie over Takeru Kobayashi, Joey Chestnut of het Hot Dog festival vind je hier:
homepage Takeru Kobayashi (opent in nieuw venster/tabblad)
Wikipedia pagina van Takeru Kobayashi (opent in nieuw venster/tabblad)
Wikipedia pagina van Joey Chestnut (opent in nieuw venster/tabblad)

Beelden van het laatste record van Joey Chestnut: (het artikel gaat verder onder de video)

Het soort eten
Er worden in eetwedstrijden verschillende soorten etenswaren gebruikt. Het begon dus ooit voornamelijk met taarten, en daarna zijn hot dogs lang het populairst geweest. Misschien ken je de beelden wel waarbij de deelnemers de hot dogs in water dompelen, om ze makkelijker en sneller weg te krijgen. Bizar he?

Naast taarten en hot dogs, zie je tegenwoordig van alles voorbij komen, zoals burrito’s, taco’s, pizza’s, pannekoeken, chicken wings, spareribs, etcetera.

Regels
Eetwedstrijden zijn ook vaak gebaseerd op tijdslimiteten van bijvoorbeeld 8, 10 of 15 minuten. De meeste wedstrijden worden geleid door een ceremoniemeester, wiens taak het is om de deelnemers voorafgaand aan de wedstrijd aan te kondigen en het publiek tijdens de wedstrijd betrokken te houden met enthousiaste commentaren en anekdotes. Veel professionele wedstrijden maken ook gebruik van een reeks rechters, wiens rol het is om de wedstrijdregels af te dwingen en mensen te waarschuwen voor overtredingen.

betekenis Chipmunking / Hamsteren
Veel deelnemers zullen in de laatste seconden van de wedstrijd proberen om zo veel mogelijk eten in hun mond te doen: het zogenaamde “chipmunken”, vrij vertaald: hamsteren. Als dit toegestaan is in de wedstrijdregels, dan krijgen de deelnemers vaak nog wel een bepaalde tijd om het eten alsnog weg te krijgen (meestal maximaal twee minuten).

betekenis Dunking
In veel eetcompetities mogen deelnemers hun etenswaren in water of andere vloeistoffen onderdompelen. Hierdoor wordt het eten zacht en dus makkelijker om door te slikken. Dat heeft inderdaad met smaak weinig te maken, en is puur om het eten weg te stouwen. Niet altijd zo smakelijk om te zien; daar zijn we het mee eens. Het zogenaamde “dunking” is meestal van toepassing op eten met voedselwaren met deeg (zoals broodjes). Bij professionele eetwedstrijden mag je soms maar een aantal keer het eten onderdompelen.

Voorbereiding en training
Veel professionele eetwedstrijd-deelnemers nemen hun voorbereiding erg serieus. Met name het vergroten van de maaginhoud en het snel kunnen eten van verschillende voedingsoorten zijn zaken waar sterk op getraind wordt. Het vergroten van de maaginhoud doen ze vaak door grote hoeveelheden water in een korte tijd te drinken. Anderen combineren de hoeveelheden water juist weer met het eten van laag-calorie eten zoals groenten en salades. Sommige veelvraten oefenen ook met grote ballen kauwgom waarmee ze hun kaakkrachten verbeteren. Zo zie je maar: je kunt er vaak niet zomaar ongetraind aan beginnen.

Kritische geluiden
Er is ook het nodige commentaar op dit soort (vr)eetwedstrijden. Natuurlijk helpt het niet dat obesitas een steeds groter wereldwijd probleem aan het worden is; en dit soort wedstrijden lijkt vraatzucht juist te stimuleren. Opvallend genoeg kampen veel eetwedstrijd-kampioenen juist helemaal niet met overgewicht:

En, ze blijken dus vaak meer te kunnen eten dan de deelnemers die bijna 2x hun lichaamsformaat hebben. Een ander kritisch geluid is natuurlijk dat er wereldwijd zoveel hongersproblemen zijn, en dat je dan dit soort wedstrijden in leven houdt.

Gevaren
Een open deur is natuurlijk dat eetwedstrijden kan zorgen voor gewichtstoename. En dit kan weer leiden tot obesitas en een verhoogd cholesterol en bloeddruk. Verder kun je maagperforaties oplopen en kan door het extreem oprekken van de maag ook interne bloedingen veroorzaken. In oktober 2012 is een 32-jarige man overleden, die meedeed aan een wedstrijd waarbij hij levende kakkerlakken en wormen moest eten. In 2014 is een 47-jarige man overleden omdat hij tijdens een wedstrijd was gestikt in een hot dog.

Het kan dus leuk en sportief zijn om mee te doen aan een eetwedstrijd, maar wees goed voorbereid. Je moet ook wel in een goede medische conditie zijn; daarom zie je vaak getrainde mensen de wedstrijden winnen: mensen die bijvoorbeelds zeer regelmatig hardlopen of zelfs aan marathons meedoen.

De geschiedenis van eetwedstrijden in beeld gebracht

Hoe gaat het eigenlijk met Takeru Kobayashi?